Top 5 cele mai nesănătoase tentații ale verii

Data: 05.06.2012
Top 5 cele mai nesănătoase tentații ale verii

Deși vara ar trebui să reprezinte un sezon în care lumea mănâncă mai sănătos datorită gamei largi de fructe și legume care ne stă la dispoziție, ea vine și cu o serie de tentații. Care sunt cele mai nesănătoase tentații ale verii și de ce ele reprezintă un pericol pentru organism?

Temperaturile ridicate ne pot determina să consumăm alimente care pe moment am putea crede că ne fac bine, dar pe termen lung ele aduc un real risc sănătății organismului. În această categorie intră următoarele alimente:

Înghețata

Pofta de înghețată e specifică verii. Însă aceasta este o sursă de aproximativ 350 de calorii, pe care le-ai arde într-o oră de înot. Trebuie să știm ce mâncăm, de aceea încearcă să citești compoziția înghețatei pe care o mănănci pentru că ar putea conține mulți îndulcitori artificiali, aditivi alimentari (E-uri) și cantități mari de zahăr.

Studiile arată că pofta de închețată poate fi provocată și datorită unei carențe de fier care provoacă anemia feriprivă, de care suferă peste 20% dintre femei. Totuși în cele mai multe cazuri, pofta de înghețată este doar un capriciu specific anotimpului cald.

Dacă vrei să ai parte de o înghețată light și sănătoasă prepar-o acasă din fructe proaspete sau ceai cu zeamă de lămâie. Soluții există, dacă le cauți.

Sosurile (dressing-urile) pentru salate

Vara este evident că suntem mari consumatori de salate, pentru că suntem în plin sezon de bunătăți de fructe și legume. Deși acestea reprezintă o variantă sănătoasă pentru alimentație, trebuie să avem totuși grijă cu ce ”îmbrăcăm” aceste salate. Pentru că în timp ce un iaurt proaspăt de casă poate fi o variantă ideală, maioneza din comerț sau sosurile de usturoi nu sunt o combinație foarte fericită.

Trebuie să știm că un conținut redus de calorii nu indică faptul că un aliment este sănătos, lucru care se aplică și în cazul acestor sosuri.  Acestea, deși au mai puține calorii în unele cazuri, ele pot să conțină foarte mult zahăr (exemplul  siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză), sau îndulcitori artificiali.

Așa că, dacă optezi pentru niște salate sănătoase prepară un sos natural din lămâie, ulei de măsline și condimente sau un iaurt natural proaspăt.

Băuturile carbogazoase

Sunt poate cea mai mare tentație, pentru că nimeni nu prea poate rezista unei sticle reci de băutură carbogazoază când afară sunt peste 30 de grade. Trebuie să știm însă că  vorbim despre cantități mari de zahăr ( în medie 10 lingurițe de zahăr = 150 de calorii), cofeină, coloranți, potențiatori de gust și aromă și în anumite cazuri îndulcitori artificiali. Poate dacă am studia lista de ingrediente de pe ambalaj ne-ar pieri pofta și am conștientiza că ele nu potolesc setea ci ne intensifică pofta de mâncare, conform unor studii recente.

În cazul unor băuturi răcoritoare putem vorbi și despre sulfiții pe care îi au în compoziție. Aceștia, în unele cazuri extreme, pot genera alergii și chiar apariția astmului. Combinația acestor elemente din sucurile carbogazoase este nocivă, fiind considerată un puternic excitant toxic pentru creier și sistemul nervos. Totodată, s-a demonstrat că poate ataca dantura și crește riscul obezității.

În consecință, o sticlă de apă plată de la frigider poate fi la fel de bine primită și mult mai sănătoasă pentru organism.

Carnea procesată

Acest aliment este în top datorită sportului favorit al românilor – ieșitul la iarbă verde. Datorită acestuia, suntem mari consumatori de carne procesată.  Acest tip de carne, în multe cazuri are în compoziție nitriți de sodiu, care sunt cancerigeni, conform specialiștiilor în nutriție. În plus, au un procent ridicat de grăsimi saturate, este greu digerabilă și pe termen lung, excesul de mezeluri de acest fel poate crește riscurile cancerului la intestine. S-a demonstrat chiar și creșterea riscului bolilor de inimă.

Acest tip de carne trebuie integrată într-un sistem alimentar echilibrat și sănătos, fără a face excese și dacă este posibil consultată compoziția cărnii.

Alcoolul

Vara este și timpul vacanțelor și al petrecerilor, iar mulți tind să facă excese în această perioadă. De aceea trebuie în primul rând să consumăm cu moderație orice tip de alcool și în al doilea rând trebuie să avem grijă ce fel de alcool consumăm. Mulți dintre cei mai periculoși aditivi alimentari se regăsesc în băuturi alcoolice. Îndulcitorii artificiali, coloranții și conservanții intră în această categorie. În compoziția băuturilor am putea să-i întâlnim sub diferite forme: E112 sau eritrozina, este un colorant roșu care poate provoca cancer al tiroidei, E220/E228 prezent în special în vinuri, este un conservant care provoacă alergii, E95 sau Acetsulfam K, este un îndulcitor interzis în SUA, dar permis la noi, este cancerigen în opinia multor specialiști. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite componenete nocive prezente în băuturile alcoolice.

Dacă vreți să sărbătoriți, încercați să fiți atenți la ce fel de băuturi consumați, consecințele excesului de alcool ar putea avea repercursiuni mult mai mari decât vă imaginați.

 

 

Comentariul tau