Îngrijirea picioarelor pe timpul verii

Data: 14.06.2012
Îngrijirea picioarelor pe timpul verii

Răsplătește-ți picioarele și îți vei răsplăti întregul corp, pentru că cu cât picioarele tale se simt mai bine, cu atât mai bine te vei simți și tu!

Ne aflăm permanent în mișcare și cu toate astea, uităm aproape constant să îngrijim cea mai trudită parte a trupului nostru: picioarele! Mai ales vara ne confruntăm cu deshidratarea pielii, picioare obosite și umflate, piele întărită din cauza prafului cu care venim în contact de pe stradă, transpirației și expunerii în exces la soare.

La fel ca mâinile, picioarele noastre au nevoie de o îngrijire permanentă și specială pe timpul verii. Folosirea unor pudre sau spray-uri antiperspirante pentru picioare și călcâie, precum și a unor creme hidratante bogate în vitaminele A și E sunt esențiale. De asemenea, pentru un picior cât mai sănătos este indicată folosirea de încălțăminte din piele, bine aerisită, fără toc prea înalt, ciorapi din bumbac. Încălțămintea în care transpirăm trebuie schimbată măcar o dată la doua zile, pentru a-i lăsa timp să se usuce foarte bine.

Pentru o îngrijire completă a picioarelor este recomandat să:

  • Spălați picioarele de câteva ori pe zi cu apă și săpun, apoi să le ștergeți bine cu un prosop insistând asupra zonelor dintre degete
  • Pentru hidratare și relaxare, să introduceți picioarele într-un vas cu apă călduță timp de 10-15 min; în apă puteți adăuga o jumătate de cană de miere și un sfert de cană de ulei de măsline: mierea are proprietăti antiseptice, iar uleiul de măsline are efect puternic hidratant în timp ce temperatura apei ameliorează senzația de oboseală a picioarelor.
  • Exfoliați pielea picioarelor cu regularitate, de două ori pe săptămână. Folosiți o piatră ponce și un exfoliant pe bază de sare de mare pentru a îndepărta pielea moartă și bătăturile.
  • Tratați călcâiele crăpate! Acestea nu sunt doar inestetice, ci reprezintă și un pericol pentru sănătate fiind un loc preferat de intrare în organism a agenților patogeni; pentru crăpăturile superficiale există în farmacii numeroase produse care ajută la vindecarea acestora. Solicitați sfatul personalului de specialitate!
  • Dacă aveți de obicei probleme cu transpirația picioarelor, puteți fi siguri că această problemă se va agrava în lunile de vară. Chiar dacă purtați încălțăminte deschisă, care permite transpirației să se evapore, nu uitați să folosiți o pudră antiperspirantă sau spray-ul special pentru picioare, care va îndepărta cu succes și mirosurile neplăcute.

Aceste îngrijiri sunt absolut necesare dacă vreți să vă feriți de probleme specifice zonei picioarelor cum ar fi:

  • MICOZE: umiditatea în combinație cu praful, bacteriile și căldura dau naștere unor infecții fungice cum este “piciorul atletului” (aceasta este o boală cutanată localizată între degetele de la picioare, caracterizată prin fisuri, iritații, mâncărimi și crăpături).
  • BĂTĂTURI: de cele mai multe ori din cauza încălțămintei prea strâmte și a tocurilor prea înalte, pielea se îngroașă foarte tare în spatele articulațiilor degetelor, dând naștere bătăturilor.
  • UNGHII ÎNCARNATE: cauzate de creșterea marginilor laterale ale unghiilor în țesăturile moi din jurul lor, acestea pot fi tratate cu produse antiseptice și pedichiură specializată.

Există și produse naturale (chiar și organice), care ajută la îngrijirea picioarelor prin uleiurile naturale esențiale din conținutul lor, uleiuri precum cel de tea tree sau manuka (arborele de ceai din Australia, respectiv Noua Zeelanda), cu proprietăți antiseptice și antibacteriene dovedite. Ele sunt utile și în combaterea micozelor (ciupercilor), dar sunt adecvate și pentru îngrijirea complementară a picioarelor persoanelor diabetice. Alte ingrediente precum Aloe Vera, uleiul de mentă sau uleiul de măsline sau floarea soarelui revitalizează și hidratează. Aceste produse pentru îngrijirea picioarelor pot fi folosite cu succes și după sport, înot sau saună. Un produs care nu ar trebui să lipsească de pe etajera unei doamne este balsamul împotriva bătăturilor, care înmoaie rapid locurile afectate, redând suplețe și estasticitate pielii. Este, de asemenea, recomandat și persoanelor diabetice.

Indiferent de varianta aleasă, este foarte important să asigurăm o îngrijire adecvată și constantă picioarelor noastre, în special pe timpul verii. Făcând acest lucru ne menținem picioarele sănătoase un timp îndelungat. Să nu uităm că întotdeauna este mai bine și mai usor să prevenim decât să tratăm piciorul bolnav!

 

 

 

Comentariul tau