Alunițele și expunerea solară

Data: 18.06.2012
Alunițele și expunerea solară

Alunițele sau nevii apar sub forma unor pete mici, pigmentare (de culoare maronie, violacee, culoarea pielii etc.). Ele sunt produse de anumite celule de la nivelul pielii care produc pigment (melanocite). Forma nevilor este foarte variată, putând fi rotundă cu margini bine conturate sau neregulate, pot să apară sub forma unor excrescențe netede sau rogoase, pigmentate sau nu, cu margini neregulate sau nu, pot avea mai multe nuanțe etc. Majoritatea sunt benigne, adică nu sunt periculoase și nu afectează țesutul din jur, pielea sau orice altceva. E drept, unele pot fi maligne, adică pot cauza o formă de cancer de piele denumită melanom, dar majoritatea nu sunt periculoase dacă le îngrijim.

În general, expunerea la soare este mai periculoasă pentru cei care au alunițe, pentru că într-adevăr sunt mai predispuși la cancerul de piele. Dar, dacă ne îngrijim cu atenție, riscurile scad simțitor. O grijă mai mare trebuie să aibă persoanele care au ochii, tenul și părul deschise la culoare, pistrui, multe alunițe sau alunițe mari din naștere, sensibilitate mare la soare sau cazuri de melanom în familie. Se pot transmite de la părinți  la copii, dar nu sunt periculoase.

Vestea bună este că puteți sta liniștite la soare atât timp cât vă protejață corect și nu exagerați cu expunerea. Totuși trebuie să respectați niște reguli.

1. Evitați expunerea excesivă la soare și stați la umbră în special între orele de vârf (12.00 – 16.00)

2. Nu stați la soare până vă ardeți.

3. Folosiți o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, UVA și UVB și factor de protecţie (FPS) mare, de 50 la început și apoi de 30, atât pentru față, cât și pentru corp. Pentru neutralizarea radicalilor liberi vinovați de îmbătrânirea pielii, folosiți o loțiune reparatoare care se aplică după ce ați stat la soare. În plus hidratează frumos și lasă o senzație de răcoare.

4. Aplicați cca. 30g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Și repetați asta la fiecare 2 ore, să fiți sigure că sunteți bine protejate de acțiunile nocive ale soarelui.

5.  Purtați haine  care să vă protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi şi ochelari de soare cu filtru UV atunci când nu stați la plajă.

6. Cam o dată pe lună examineți-vă cu atenție pielea, să  vă asigurați că toate alunițele sunt neschimbate. Adică nu și-au schimbat forma, mărimea sau culoarea.

7. Ar trebui să mergeți  cel puțin o dată pe an la dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii. Este important să știți în permanență dacă alunițele dumneavoastră sunt un pericol sau nu pentru organism.

Toate miturile despre faptul că nu aveți voie să stați la soare dacă aveți alunițe rămân doar niște mituri dacă stiți să aveții grijă de voi și vă protejații corespunzător. Se iau doar de la părinți la copii și nu sunt periculoase, faceți cancer de la ele doar în cazuri excepționale și doar dacă le ignorați cu desăvârșire și nu sunt vreun semn de boală. Sunt doar o pigmentare mai puternică a pielii care dă o anumită sensibilitate la expunerea solară. Să le protejăm, că-s ale noastre și să ne bucurăm responsabil de soare.

 

Comentariul tau