De unde provine culoarea Carmin?

Data: 20.06.2012
De unde provine culoarea Carmin?

Carminul este una dintre cele mai apreciate culori atunci când vine vorba de cosmetice. Fie că este vorba despre rujuri, pudre de obraz sau farduri de pleoape, încă din cele mai vechi timpuri carminul a fost preferatul femeilor. Însă, dacă în timpurile străvechi carminul se extrăgea din diverse plante, acum culoarea se obține pe cale sintetică sau, cel mai adesea, din extract animal.

Extractul, cunoscut și sub numele de E120, Carmin, Coşenilă este folosit cu scopul de a colora diverse alimente sau cosmetice și poartă denumirea de Colorant. Câte dintre noi știm, însă, ce punem pe buzele noastre atunci când folosim rujul? Colorant natural roşu izolat din insecta Coccus cacti (vă recomadăm să dați click pe link pentru a vedea cum arată), care trăieşte pe diferite specii de produse suculente, spre exemplu pe cactuși, aloe vera, ficuși etc. În denumire populară îl cunoaștem ca păduchele de plante și cu siguranță l-ați întâlnit uneori pe plantele din jur.

Pentru a obține Carmin, pudra obținută din sângele insectelor se fierbe într-o soluție de amoniu sau carbonat de sodiu, precipitatul obținut este îndepărtat prin filtrare și apoi se adaugă alaun (cunoscut și sub denumirea de piatră acră) în soluția curată de acid carminic, pentru a forma un precipitat cu sărurile roșii de aluminiu, cunoscut de noi sub denumire de carmin. Puritatea culorii este oferită de lipsa fierului din compoziție. Apoi se adaugă acid citric, borax sau gelatină pentru a obține diversele tipuri de cosmetice sau coloranți alimentari.

Practic procesul chimic prin care trece sângele de păduche este destul de complex și cu siguranță nu este în totalitate sănătos. Deoarece este extras din insecte, E 120 nu poate fi consumat de către vegani, vegetarieni şi nici de unele grupări religioase. Efectele adverse ale E-urilor sunt potențate de cantitatea și regularitatea cu care obișnuim să consumăm produsele alimentare sau cosmeticele în care sunt introduse. Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării E-urilor “periculoase” se numară tumorile și cancerul.

Din fericire, însă, cosmetica naturistă a găsit o soluție pentru obținerea carminului pe care naturală și mult mai sănătoasă, acesta fiind extras din sfecla roșie în cele mai multe cazuri. Noi, echipa Organique Cosmetics, recomandăm să citiți cu atenție etichetele produselor cosmetice și să aveți grijă ce substanțe intră în contact cu organismul vostru. Vă asigurăm că toate produsele noastre care conțin culoarea roșie sunt lipsite de E-uri, deci vă poziționează în afara pericolelor.

Comentariul tau