Uleiurile esențiale și aromaterapia

Data: 04.07.2012
Uleiurile esențiale și aromaterapia

Uleiurile esentiale sunt substanțe odorizante volatile extrase din diferite plante. Florile, fructele, frunzele, scoarța, rădăcinile și semințele, toate se folosesc la obținerea aromatelor uleiuri. Cantitatea de ulei obținută variază de la plantă la plantă.

De exemplu, pentru un litru de lavandă este nevoie de 50 de kilograme de flori. În schimb, pentru un flacon de 25 ml de esență de trandafir sunt supuse procesului de distilare aproximativ 100 de kilograme de petale. Această concentrație puternică explică puterea uleiurilor esențiale și prețul lor ușor ridicat.

Vă prezentăm, mai jos, câteva uleiuri esențiale foarte des folosite și apreciate pentru rolul pe care îl joacă în aromaterapie.

1. Lavandă (Lavandula vera, Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis)

Este cel mai des folosit şi mai cunoscut ulei esenţial şi considerat de mulţi aromaterapeuţi un panaceu universal. Are proprietăţi analgezice, antidepresive, antiseptice, antivirale, tonic general. Deosebit de eficient în combatera durerilor de cap şi în vindecarea arsurilor.
2. Rozmarin (Rosmarinus officinalis, Rosmarinus coronarium)
Notele sale de vârf proaspete împrospătează şi fortifică fiind deosebit de util în întărirea memoriei, este un tonic excelent pentru pielea capului prevenind apariţia mătreţii şi ajutând la creşterea părului. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, carminative, digestive, stimulente, tonic general. Şi pe deasupra, în tradiţiile orientale este considerat un simbol al prieteniei şi al iubirii. Lovely.
3. Eucalipt (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus smithi, etc – există peste 600 specii de eucalipt dintre care cca 20 sunt utilizate pentru producerea uleiurile esenţiale)
Uleiul esențial de eucalipt este cel mai folosit ulei în tratarea simptomelor de răceală, gripă şi alte boli ale sistemului respirator. Deosebit de util în masarea zonelor tensionate. Are proprietăţi analgezice, bactericide, antinevralgice, expectorante, febrifuge.
4. Geranium (Pelargonium graveolens)
Este unul dintre cele mai utile uleiuri folosite în masajele anticelulitice. Ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor şi are rezultate bune în atenuarea durerilor menstruale. Are o aromă oarecum asemănătoare cu aroma de trandafir şi este folosit cu succes fabricarea cosmeticele homemade. Totodată, creează o senzaţie de confort şi siguranţă.
5. Ylang-Ylang (Cananga odorata)
Ylang-Ylang înseamnă „floarea florilor” în limba malaysiană şi are o aromă exotică. Este folosit pentru tratarea neliniştii, furiei, depresiei. Are proprietăţi antidepresive, antiseptice, puternic afrodisiace, sedative. Are o aroma puternică, dulce iar atunci când este folosit într-un ulei de masaj reduce inhibiţiile şi aprinde pasiunea.
6. Menta (Mentha piperita)
Previne răcelile şi gripa, este folosit cu succes în inhalaţii şi băi cu abur faciale pentru a curăţa tenul afectat de acnee. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante, tonic nervos. Din punct de vedere psihologic ajută la concentrarea atenţiei.
7. Lămâia (Citrus limon)
Este folosit în vaporizatoare pentru a împiedica răspândirea infecţiilor, are rezultate foarte bune în masajele anticelulitice. Uleiul de lămâie este inviorător şi stimulator, limpezeşte mintea şi deschide inima. Are proprietăţi antiseptice, antireumatice, astringente, depurative, diuretice.
8. Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)
Este foarte eficient împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor; previne apariţia răcelilor şi a gripei. Are proprietăţi antiseptice, antivirale, bactericide, ciactrizante, fungicide, stimulante.
9. Muşeţel roman (Anthemis nobilis)
S-au obţinut rezultate extraordinare în tratarea problemelor provocate de sindromul premenstrual, facilitează relaxarea, combate insomnia şi stresul, reduce tensiunile musculare. Are proprieţăţi antiseptice, antispasmodice, febrifuge, sedative.
10. Vetiver (Vetiveria zizanoides, Andropogon muricatus)
Uleiul esenţial de vetiver este supranumit „uleiul liniştii”. Are o aromă care aduce cu mirosul pământului. Vetiverul alungă moliile, este indicat pentru tenul matur, relaxează, stabilizează.

sursa foto

3 comentarii la “Uleiurile esențiale și aromaterapia”
  1. lilisor says:

    Ador uleiul de lavandă! Când sunt răcită, prefer o baie caldă cu ulei de lavandă. Relaxează și desfundă nasul.
    Musai să încerc și celelalte uleiuri! 🙂

Comentariul tau