Cea mai sănătoasă băutură răcoritoare

Data: 17.07.2012
Cea mai sănătoasă băutură răcoritoare

Pentru că nu putem bea mereu apă și de multe ori, mai ales vara, ni se face poftă de o băutură rece și revigorantă, ne-am gândit că este momentul potrivit să vă povestim despre ceam ami bună și mai sănătoasă băutură răcoritoare. Ca toate lucrurile foarte bune, licoarea magică a fost inventată încă din timpuri foarte vechi, în acest caz în Japonia. Este vorba despre ceaiul verde rece și răcoritor, pentru că aparent ceaiul nu trebuie neaparat fiert pentru a perminte difuzarea aromei în apă. Ba, mai mult, prin prepararea rece a acestuia evităm răspndirea cafeinei în apă.

Contrar convingerilor occidentale, ceaiul rece verde nu e un simplu ceai fierbinte răcit ci se prepară de cele mai multe ori, ritualic, cu apă rece ca gheaţa sau chiar direct cu gheaţă pentru a nu permite cafeinei (care are un gust amărui) să se difuzeze în ceai. Există 3 metode prin care se poate face ceai rece verde în casă: cu apă rece şi gheaţă, doar cu gheaţă şi cu opărire/răcire rapidă. Prima metodă, cea cu apă și gheață, este cea mai simplă și ușor de pregătit, dar timpul de infuzare este de câteva ore. Vă oferim rețeta pentru 1,5 litri de băutură. Timpul de preparare este de 5 minute, dar mai trebuie să lăsăm băutura la frigider timp de 3-6 ore, pentru infuzare.

Ingrediente:

 • 1,5-2 linguri de ceai verde (sau 5-6 plicuri)
 • 1,5 litri de apă
 • gheaţă

Preparare:

! Atenție! Deoarece ceaiul nu se fierbe, folosiţi doar apă îmbuteliată sau apă fiartă şi răcită.
 1. Puneţi apa într-o carafă sau într-o sticlă.
 2. Umpleţi sticla cu apă rece şi gheaţă.
 3. Adăugaţi ceaiul.
 4. Amestecaţi.
 5. Lăsaţi ceaiul să se infuzeze în apa rece, în frigider, între 3 şi 6 ore. Amestecaţi sau agitați din când în când.
 6. Ceaiul e gata pentru consum când are culoare verde-aurie şi gustul plăcut şi delicat.
 7. Strecuraţi şi păstraţi la frigider până la folosire.

Vă promitem că este o băutură delicioasă și merită să aveți răbdare până se infuzează.

Mai există alte 2 metode pentru obţinerea lui.

 • Cea mai rapidă metodă constă în oprirea şi răcirea rapidă a ceaiului. Frunzele (sau plicurile) de ceai verde se opăresc cu 200 ml de apă fierbinte (minim 80 grade Celsius) pentru 2-3 minute. Ceaiul se strecoară direct peste gheaţă.
 • Cea de a treia metodă de obţinere a ceaiului rece japonez constă în infuzarea frunzelor de ceai direct cu cuburile de gheaţă care se topesc la temperatura camerei.

Și acum, în loc de încheiere, vă mai spunem câte ceva despre băutura magică:

1. Ceaiul verde se păstrează la frigider 4-5 zile.
2. Nu lăsaţi ceaiul prea mult în apă deoarece va fi excesiv de concentrat.
3. În mod tradiţional, ceaiul verde japonez nu se îndulceşte pentru a putea savura gustul natural dar, dacă doriţi, o puteţi face adăugând zahăr sau miere în cantităţi mici.
4. Ceaiul verde japonez se prepară în Kyushu, un ceainic tradiţional de dimensiuni reduse prevăzut cu o sită fină pentru a reţine frunzele de ceai.

 

Comentariul tau