Săpunul de Alep – cel mai natural săpun din lume

Data: 01.08.2012
Săpunul de Alep – cel mai natural săpun din lume

Conține doar ulei de măsline, ulei de dafin și  sodă calcinată vegetală, obținută din cenușă de Samphire. Este renumit la nivel mondial pentru proprietățile sale antiseptice și este cunoscut ca fiind cel mai natural săpun existent în lume.

Fabricarea săpunului de Alep este o tradiție siriană. Se presupune că procesul de fabricare al săpunului a luat naștere în regiunea numită Levant (Alep fiind aici oraș principal) și apoi preluat – după primele cruciade – și în partea de vest a lumii civilizate, adică în Europa. Alep și Nablus sunt ultimele centre rămase ale acestei antice îndeletniciri. Cu aproape un mileniu și jumătate înaintea erei noastre a fost descoperită metoda prin care săpunul de Alep încă se fabrică. Așadar, este vorba despre o rețetă care de peste 3500 de ani nu dă greș. Apoi, în timpul cruciadelor, rețeta a început să fie vândută, de către diverși comercianți (pe cale orală se transmiteau atunci rețete) de pe Drumul Mătăsii și a ajuns în Europa prin Italia și Spania. Acesta ar fi, astfel, strămoșul tuturor săpunurilor tari din lume și, în special, al săpunului de Marsilia, care datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Ce conține săpunul de Alep

Ingredientul de bază al săpunului de Alep este uleiul de măsline. La acesta se adaugă apă, sodă calcinată vegetală, obținută din cenușă de Samphire și ulei de boabe și frunze de dafin (Laurus Nobilis), care îi conferă culoarea sa verde, datorită prezenței clorofilei naturale înainte de uscare.

Uleiul de măsline folosit este rezultat prin presarea resturilor folosite la uleiul de consum, altfel spus din sâmburi de măsline și este verde datorită clorofilei. Dupa saponificare, uleiul de măsline pierde multe din calitățile sale intrinseci. Cu toate acestea, conținutul ridicat de vitamina E rămâne intact până ce produsul este finit.

În schimb, uleiul de dafin este unul foarte scump și este obținut, prin diferite mijloace, din cea mai mare parte a arborelui. Se spune despre acest ulei că are proprietăți antiseptice și antioxidante. De asemenea, este și cel care îi oferă parfum săpunului.

Hidroxidul de sodiu, folosit pentru a interveni în procesul de saponificare, a fost obținut anterior dintr-o buruiană folosită special pentru rufe, din planta numită “Salsola Kali”. Planta a fost arsă pentru a se obține carbonat de sodiu în cenușă care, într-o serie de procese ce implică apă și var nestins, se transformă în hidroxid de sodiu: un puternic alcalin. În mod normal, hidroxidul de sodiu folosit este obținut prin diferite procese care implică clorura de sodiu (sare de mare).

Cum se fabrică

Pentru saponificare, uleiul de măsline este încălzit cu apă într-un cazan de cupru imens, apoi se adaugă uleiul de boabe și, în special, de frunze de dafin, pentru a completa această reacție care durează mai mult de 20 de ore. Pasta obținută are o culoare verde. După încheierea procesului de fabricare, pasta este întinsă și tăiată manual în calupuri, care sunt stăvuite sub formă de turnuri. Se lasă la uscat, în beciuri foarte bine aerisite, dar lipsite de lumina soarelui pentru o perioadă de 9-10 luni, până primesc o culoare maronie.

Tradițional, săpunul de alep se găsește sub formă de calup dreptunghiular maroniu, pe care sunt înscrise numele producătorilor și calitatea săpunului, dată de cantitatea de ulei de dafin din compoziție. Aceasta poate varia de la 1% la 45%. În Europa, la producătorii de săpun Alep puteți găsi și forme rotunjite, sferice sau diverse, pentru că se lucrează mult și asupra aspectului. Un producător de calitate va avea grijă să livreze un săpun de Alep la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce privește compoziția lui, cât și forma.

Săpun medicinal și cosmetic

În prezent sunt fabricate săpunuri de Alep folosind procesul la rece. Pe lângă tradiționalele uleiuri de măsline și dafin poate conține și o varietate de ierburi sau uleiuri esențaile.

  • Săpunul de Alep poate fi utilizat zilnic, pentru spălare și șamponare. De asemenea, poate avea rol de mască de față, cremă de ras sau poate fi folosit pentru băile sugarilor. Ajută și la vindecarea mai rapidă a rănilor.
  • Este folosit împotriva mușcăturilor de insecte și, păstrat în dulap, alungă moliile.
  • O mulțime de boli de piele pot fi tratate cu ajutorul lui. Alergii, eczeme, piele iritată sau dermatite generate de psoriazis, dermatite bacteriene sau acnee.
  • Are eficiență și în tratatrea herpesului, acneei rozacee și, de asemenea, ajută la prevenirea căderii părului și recuperarea epidermei în urma unor boli de piele.
  • Pentru față, săpunul de Alep poate fi aplicat ca o mască, lăsându-l să acționeze 3-4 minute după care se clătește.
  • Foarte eficient și ca șampon de păr, ajută la îndepărtarea mătreții după doar câteva spălări (de obicei după a 3 spălare se văd rezultate).
  • Ca săpun de ras face minuni, bărbații care îl folosesc recomandându-l cu încredere, majoritatea afirmând că este mai eficient decât spumele sau cremele de ras obișnuite, pentru că uleiul de dafin din compoziție deschide porii și destinde pielea.
  • Uleiul de dafin din compoziția săpunului de Alep este un demachiant eficient, având și efecte antibiotice, antifunge și antimâncărime.
  • Poate fi folosit și pentru curățarea hainelor, mai ales a celor sensibile, pe care nu vreți să le spălați cu mașina de spălat rufe.
  • În funcție de compoziție, adică ce procent de ulei de dafin conține, săpunul poate avea efecte mai slabe sau mai puternice, depinde de necesități.

Spre deosebire de alte săpunuri, cel de Alep plutește pe apă. Este un mod de recunoaștere a originalității și calității acestuia. Se recunoaște și după culoarea maronie sau roșiatică (în cazul în care conține în amestec argilă roșie). După primele folosiri ar trebui să primească o nuanță verzuie, ceea ce certifică exitența uleiului de măsline în compoziție. Mirosul este oferit de uleiul de dafin și de amestecul de alte plante pe care le poate conține, în funcție de rețetă. Se consumă mai încet decât săpunurile normale și efectele sale sunt de lungă durată.

Toate dintre linkurile de mai sus conțin un tip de săpun de Alep potrivit pentru utilizarea descrisă. Vă invităm să le vedeți pe fiecare în parte, pentru a face mereu alegerea potrivită.

 

 

Comentariul tau