Dieta “raw food” şi sănătatea

Data: 20.08.2012
Dieta “raw food” şi sănătatea

În primul rând, trebuie să ştim ce presupune exact acest nou tip de dietă. Dieta “raw food” funcţionează pe principiul conform căruia organismul nostru are nevoie de vitaminele şi mineralele din alimentele neprelucrate pentru a fi sănătos.

Pentru a deveni un adept al mâncărurilor tip “raw food”, trebuie să elimini din alimentaţie mâncarea procesată sau gătită. Asta înseamna că poţi mânca orice tip de fructe, legume, seminte care nu sunt coapte, prăjite sau gătite în vreun fel. Produsele precum carnea si lactatele sunt interzise în unele diete de acest tip. La noi în ţară, însă, acest trend este încă foarte nou şi restaurantele rar prepară mâncăruri de acest tip, în afară de salate.

Se consideră că mâncărurile neprelucrate ar avea anumite avantaje. Dieta “raw food” este o descoperire excentrică în ceea ce priveşte prepararea mâncării. Se ştie că mâncarea neprocesată are mai multe vitamine şi minerale iar mâncarea gătită e mai săracă din acest punct de vedere şi mai bogată în substanţe dăunătoare organismului precum conservanţii, coloranţii sau grăsimile.

Prin însuşirea obiceiului de consum al mâncărurilor nepreparate, specialiştii susţin că putem scăpa de kilogramele în plus, depresie, oboseală, insomnie şi chiar diabet, cancer sau alte boli. De asemenea, se consideră că acest mod de viaţă ne poate face să arătăm mai tineri, ne ajută să ţinem kilogramele sub control, ne scapă de problemele dermatologice, de stres şi ne dă mai multă energie.

Putem prepara mâncăruri de dovlecel, de vinete, torturi fără foc, zacuscă, supe şi alte feluri rapide. Pentru prepararea acestor mâncăruri, noi vă recomandăm uleiul de argan bio alimentar presat la rece.

Desigur, există guri care spun că mâncarea neprelucrată are şi dezavantajele ei. Unele produse crude sunt greu de digerat iar temperatura crescută poate distruge microorganismele şi măreşte absorpţia unor vitamine. Mâncărurile crude pot provoca probleme de diegestie şi nu absorb destui nutrienţi din legumele şi fructele preparate.

O alimentaţie naturală este cea care conferă o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Sunteţi de acord cu acest tip de alimentaţie?

Comentariul tau