Mierea de Manuka

Data: 01.10.2012
Mierea de Manuka

In vremurile stravechi, mierea era folosita nu numai ca indulcitor natural, dar si ca substanta vindecatoare. Picturile din epoca de piatra demonstreaza ca omul foloseste mierea de cel putin 8000 de ani. Inca de acum 2000 de ani, era folosita pentru a trata ranile infectate, cu mult inainte sa se descopere ca bacteriile sunt cauza infectiilor. Mierea a fost folosita de veacuri pentru ingrijirea pielii. Era mentionata in scrierile din tablitele sumeriene si babiloniene si in papirusurile egiptene.
Mierea de manuka, cunoscuta si sub denumirea de „miere vindecatoare”, este produsa in stupi liberi, de albinele care culeg nectarul din florile arborelui manuka (Leptospermum Scoparium). Acesta creste in special in regiunea East Cape din North Island, Noua Zeelanda. Mierea de manuka este unul dintre putinele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic. Populatia Maori (populatia autohtona din Noua Zeelanda) era o mare sustinatoare a folosirii plantelor locale pentru hrana si pentru combaterea multor boli care le afectau comunitatile. In cultura tribala straveche, cunoasterea plantelor medicinale era detinuta exclusiv de Tohunga (doctor Maori), in zilele noastre insa, cunostintele se transmit din generatie in generatie de catre batranii triburilor, astfel incat se continua folosirea acestor remedii traditionale.

Are proprietati speciale de vindecare 

Arborele manuka este important in medicina populara traditionala Maori de veacuri intregi si este recunoscut ca planta cu proprietati speciale de vindecare. Infuziile cu frunze de manuka sunt folosite ca ceaiuri aromate pentru tratarea febrei, racelii si ca diuretic. Preparatele facute din coaja arborelui manuka sunt considerate sedative, iar frunzele strivite sunt folosite pentru a produce un ulei antiseptic; fiertura din coaja este folosita pentru gargara si pentru spalarea ochilor, in cazul durerilor de ochi; crusta semintei de manuka este folosita uneori pentru pansarea ranilor. Mierea de manuka are culoare bruna, aroma distincta, puternica si miros caracteristic, de planta lemnoasa.

Mierea de manuka este unul dintre putinele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic 

Datorita proprietatilor ei remarcabile, mierea de manuka este un ingredient puternic si eficient al produselor de ingrijire a pielii; vindeca, reface si hidrateaza pielea uscata, crapata si deteriorata, intensificand regenerarea naturala a celulelor si imbunatatindu-i tonusul, dandu-i un aspect mai tanar si mai moale. De asemenea, mierea de manuka hraneste si revitalizeaza scalpul si ajuta la mentinerea aspectului sanatos al parului.

Comentariul tau