Avocado – fructul delicios care are grijă de tine

Data: 10.07.2013
Avocado – fructul delicios care are grijă de tine

Avocado este un fruct neobişnuit în primul rând pentru că este o sursă incredibilă de grăsimi sănătoase. Aproximativ 25% din greutatea unui avocado conţine grăsimi şi mai mult de jumătate din aceste grăsimi sunt monosaturate. Benefic datorită conţinutului ridicat de potasiu (jumătate de avocado conţine mai mult potasiu decât o banană), de magneziu, fier, cupru, dar şi datorită vitaminelor (B,C,E,K), proteinelor, enzimelor, fibrelor, fructul de avocado face minuni atât pentru piele, cât şi pentru organism.

Există diferite tipuri de avocado,  în diferite perioade ale anului, diferenţiate prin culoarea cojii care poate fi de la neagră până la mov sau verde. Cele mai comune sunt  Hass, cu o coaja aspră, de culoare închisă, dar şi Fuerte, cu o coajă netedă, verde luminos. Primăvara se mai găseşte şi avocado Reed, care se identifică uşor prin formă: sunt mari şi rotunde. Rareori se întâmplă să găsiţi un avocado copt (care este moale la apăsare), dar trebuie înţeles faptul că diferenţele de culoare nu au legătură cu gradul de coacere al acestui fruct.

Având în vedere faptul că un avocado conţine multe grăsimi, acesta trebuie folosit pentru a înlocui sursele de grăsimi din alimentaţie şi nu pentru a le adăuga acestora (câteva bucăţele dintr-un avocado sunt suficiente pentru o singură zi). Astfel, prin înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimile monosaturate din avocado se poate scădea riscul unui atac de cord. Mai mult decât atât fructele de avocado pot coborî şi nivelul colesterolului, datorită concentraţiei crescute de beta-sisterol care blochează absorbţia colesterolului din hrană.

Uleiul de avocado, bogat în vitamina E, stimulează producţia de colagen, fiind astfel perfect pentru îngrijirea tenului şi a pielii. Combinat cu diverse unturi nerafinate (unt de shea, unt de cacao, unt de cocos) sau cu alte uleiuri (ulei de jojoba, ulei de argan), avocado poate fi folosit pentru a-ţi prepara acasă cremele care vor avea proprietăţi hidratante, emoliente, antirid, cicatrizante sau antibacteriene. Noi l-am utilizat în crema de mâini care conferă o îngrijire specială pielii extrem de uscate a mâinilor şi a cuticulelor.

Pentru a vă bucura cu adevărat de avocado, v-am pregătit câteva recomandări:

  • alegeţi fructele care par grele în raport cu mărimea lor şi depozitaţi-le într-o pungă de hârtie pentru a accelera coacerea lor
  • fructele coapte se păstrează la frigider
  • ca să-l desfaceţi, acesta trebuie secţionat pe verticală; bucăţile se rotesc în sensuri opuse ca să se dezlipească
  • sâmburele iese foarte uşor dacă se înfige lama unui cuţit în el şi se roteşte puţin
  • dacă folosiţi avocado pentru salate nu uitaţi să-l stropiţi cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.

Comentariul tau