Lămâia – beneficii şi utilizare

Data: 22.07.2013
Lămâia – beneficii şi utilizare

Lămâia, fructul aromat cu gust acrişor s-a dovedit a fi un remediu excelent pentru multe afecţiuni şi boli. La fel ca multe alte fructe şi legume, lămâia conţine flavonoide cu acţiune antioxidantă şi proprietăţi anticancerigene, dar rolul vital al acestui fruct rămâne proctecţia sistemului imunitar. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, cercetătorii au demonstrat faptul că un consum ridicat de suc de lămâie previne şi tratează diverse afecţiuni.

Pe lângă combaterea răcelii şi întărirea sistemului imunitar, sucul de lămâie este un remediu şi pentru următoare afecţiuni:

  • infecţii urinare – datorită efectului uşor alcalin, sucul de lămâie este benefic pentru tractul urinar (se recomandă consumul a unui suc obţinut din 1/2 lămâie de 2-3 ori pe zi)
  • hipertensiune şi varice – potasiul şi magneziul din lămâie relaxează arterele şi uşurează circulaţia sângelui, dar lămâia poate acţiona şi ca tonic asupra venelor, având astfel un efect anti-inflamator (se recomandă consumul zilnic de coajă şi suc de lămâie, dar şi masajul picioarelor cu un amestec din suc de lămâie şi ulei de lavandă)
  • psoriazis – acidul citric din sucul de lămâie ameliorează simptomele acestuia şi ajută piele să reţină apa, favorizând astfel exfolierea celulelor moarte (se aplică suc de lămâie pe zonele afectate de mai multe ori pe zi şi se expun apoi la soare câteva minute)
  • constipaţie – datorită conţinutului bogat de pectină, lămâia ajută digestia şi combate constipaţia
  • nu în ultimul rând, lămâia oferă protecţie împotriva ccancerului bucal, pumonar, mamar, stomacal, la colon şi de piele.

Pentru că este atât de sănătoasă şi benefică organismului, vă oferim câteva idei pentru a consuma lămâia:

  • utilizaţi sucul de lămâie de fiecare dată când consumaţi peşte; adăugaţi şi câteva rondele de lămâie între bucăţile de peşte gătite la cuptor sau la grătar şi consumaţi-le împreună cu peştele
  • amestecaţi sucul de lămâie cu ulei de măsline şi cu alte condimente (menta, piper,sare, usturoi, ceapă verde) pentru a prepara diferite sosuri sau dressing-uri pentru salate
  • stropiţi o jumătate de avocado cu suc de lămâie şi consumaţi-l fără a mai adăuga altceva
  • folosiţi lămâia ca substitul pentru sare (alimentele au aromă mai intensă dacă sunt stropite cu suc de lămâie)
  • adăugaţi coajă de lămâie în preparatele dulci pe care le pregătiţi acasă
  • nu uitaţi de limonadă, băutura delicioasă şi extrem de răcoroasă, perfectă pentru zilele toride de vară (poate fi servită în combinaţie cu fructe sau alte ingrediente precum mentă, ghimbir, scorţişoară sau miere).

Chiar dacă este atât de benefică şi de sănătoasă, lămâia trebuie evitată de persoanele care au probleme cu rinichii si cu vezica biliară, deoarece cantitatea mare de oxalaţi pe care lămâia îi conţine poate favoriza cristalizarea pietrelor şi influenţa absorbţia calciului în organism.

Comentariul tau