Ingredientele minune din parfumuri

Data: 31.07.2013
Ingredientele minune din parfumuri

Parfumurile reprezintă amestecuri lichide de uleiuri aromatice sau esenţiale, de fixativi şi de solvenţi utilizate de sute de ani. Datorită mirosului plăcut pe care-l oferă, dar şi stării de spirit pe care o avem atunci când folosim un parfum, acest produs face astăzi parte din ritualul zilnic de îngrijire. Dar ce anume transformă parfumurile în produse pe care femeile nu le pot refuza?

Esenţa parfumului este definită de cele trei note caracteristice:

  • nota de top – se manifestă în primele 15-20 minute de la aplicare şi conţine materiale volatile care se evaporează repede
  • note de mijloc – invervine după nota de top şi persistă aproximativ o oră
  • nota de bază – rămâne pe piele, persistă mai multe ore (în funcţie de tipul parfumului şi de tipul de piele) şi conţine agenţi fixatori, răşine sau extracte lemnoase.

Există multe ingrediente folosite în industria parfumeriei, dar se poate observa faptul că unele dintre acestea se repetă. Cu toate acestea, ingredientele minune sunt interpretate şi combinate diferit, astfel că au dat naştere diferitelor categorii de parfumuri: florale, orientale, lemnoase, citrice (fresh). Noi am ales să vă prezentăm cele mai populare ingrediente folosite de parfumeri pentru fiecare dintre categoriile mai sus menţionate:

  1. Trandafir – mirosul unic şi fragil al acestei flori au transformat-o în una din cele mai utilizate esenţe pentru parfumuri. Parfumurile care au în compoziţie esenţă de trandafir fac parte din categoria parfumurilor florale şi se potrivesc persoanelor visătoare, sensibile şi romantice
  2. Vanilie – mirosul dulce de vanilie are calităţi calmante şi puterea de a elimina stresul. Chiar dacă floarea de vanilie nu are miros, fructul maturat compensează, iar extractul de vanilie este utilizat ca ingredient principal pentru parfumurile orientale, considerate parfumuri tari şi senzuale
  3. Patchouli – mirosul puternic şi distinct al acestei plante este utilizat pentru parfumurile care fac parte din categoria parfumurilor lemnoase. Aroma moscat-dulce-condimentată este o aromă deosebită, des combinată pentru a îndepărta sau diminua aroma intensă de mosc
  4. Floarea de portocal – cu un miros specific de neînlocuit, aceasta se defineşte prin faptul că este versatilă. Uleiul extras din această plantă este folosit pentru foarte multe produse, îndeosebi pentru categoria parfumurilor citrice care denotă prospeţime şi revigorare.

 

Pe lângă aceste ingrediente există multe altele (lavanda, nuca de cocos, moscul, santalul) care sunt utilizate cu succes şi dau naştere unor combinaţii irezistibile şi fermecătoare. Important de reţinut este faptul că parfumurile, indiferent de compoziţia lor, nu se aplică direct pe piele pentru că provoacă afecţiuni precum alergiile şi reprezintă factori declanşatori ai crizelor de astm. Mai mult decât atât, ingredientele din parfumuri, dacă sunt folosite în cantităţi mari, pot cauza probleme de sănătate precum cancerul, probleme hormonale sau dereglarea sistemului endocrin.

 

 

Comentariul tau