Uleiul de măsline – aromă, gust şi sănătate

Data: 12.08.2013
Uleiul de măsline – aromă, gust şi sănătate

Uleiul de măsline, recunoscut şi utilizat încă din antichitate, deţine multiple proprietăţi nutriţionale benefice pentru menţinerea sănătăţii organismului. Fiind singurul tip de ulei care poate fi consumat neprocesat (adică proaspăt presat din măsline), acesta păstrează gustul, aroma, vitaminele şi proprietăţile curative ale măslinelor şi este una din cele mai bogate surse de grăsimi mononesaturate.

Uleiul de măsline este şi un produs cosmetic natural, putând fi utilizat pentru pielea uscată sau sensibilă, pentru hidratarea buzelor, tratamentul unghiilor, dar şi înghijirea părului. Acest ulei minune poate fi utilizat în stare pură, prin aplicare directă pe piele sau păr, înainte sau după duş.  Există însă numeroase reţete pentru produse naturale cu ulei de măsline pe care le puteţi prepara chiar acasă. Noi l-am utilizat în cremele pentru plajă şi în săpunurile Alep.

În bucătărie, uleiul de măsline cel mai bun este cel neprelucrat şi poate fi utilizat pentru a balansa aciditatea sau pe post de condiment. Spre deosebire de alte tipuri de ulei, uleiul de măsline îşi păstrează structura chimică stabilă la temperaturi mari, datorită conţinutului ridicat de acid oleic, dar şi antioxidanţilor (uleiul de măsline extra virgin are punctul de ardere – punct în care structura de grăsimi începe să se schimbe – la aproximativ 220 grade Celsius). Mai mult decât atât, uleiul de măsline absoarbe mai puţine grăsimi decât orice alt gen de ulei. Fiind atât de sănătos şi de benefic, uleiul de măsline poate fi aşadar folosit atât  la salate, dressinguri şi sosuri, cât şi pentru gătit în aburi, cuptor sau chiar pentru prăjit.

Trebuie reţinut faptul că nu culoare este cea care dovedeşte calitatea uleiului de măsline. Nuanţa acestuia poate varia de la verde până la galben auriu, iar gustul poate fi de asemenea diferit. Uleiul aromatizat, adică cel în care s-au adăugat diverse ierburi şi condimente, este din ce în ce mai apreciat şi conferă mâncărurilor gusturi şi arome inedite. Sticluţele frumoase cu ulei de măsline în care se găsesc bugăţi de chili, crenguţe de rozmarin, busuioc sau alte ingrediente sunt perfecte pentru un cadou şi se potrivesc în fiecare bucătărie. Chiar dacă le putem găsi în supermarketuri sau în magazinele bio, acestea au preţuri relativ mari, motiv pentru care v-am pregătit câteva sfaturi pentru a vă putea prepara acasă uleiul aromatizat:

  •  alegeţi condimentele preferate (salvie, oregano, busuioc, cimbru) şi usucaţi-le pentru a preveni răspândirea bacteriilor – se poate utiliza un singur condiment sau mai multe, după preferinţe
  • dacă vă hotărâţi să utilizaţi ingrediente proaspete (lămâie, usturoi, ardei iute), acestea trebuie refrigerate câteva zile înainte de prepararea uleiului; de asemenea, în acest caz, uleiul trebuie consumat în mai puţin de o săptămână, motiv pentru care nu se recomandă prepararea unei cantităţi mari
  • ierburile aromate se pot usca la soare sau în cuptor (în cuptor, plantele se usucă într-o tavă în care s-a pus hărtie de copt, la foc mediu)
  • ierburile pot fi utilizate întregi, pentru a-i da sticlei un aspec frumos şi spectaculos, dar pentru un gust mai puternic se recomandă mărunţirea acestora
  • înainte de a-l turna în sticlă, uleiul de măsline împreună cu ierburile se încălzesc puţin pentru a preveni mucegăirea
  • într-o sticlă  (de vin sau o sticlă de ulei de măsline) se pun condimentele şi uleiul de măsline; se recomandă ca sticla să aibă dop mai degrabă decât capac, pentru că astfel aerul nu pătrunde în interior, iar aromele se păstrează mai bine
  • uleiul de măsline aromatiza se păstrază la loc răcoros, iar, după o săptămână de la preparare, poate fi utilizat (dacă aromele nu sunt suficient de intense, se mai pot adăuga condimente).

 

 

Comentariul tau