Seitanul – un înlocuitor de carne plin de nutrienţi

Data: 26.08.2013
Seitanul – un înlocuitor de carne plin de nutrienţi

Seitanul, aliment bogat în proteine, este extrem de folosit în multe mâncăruri vegetariene şi nu numai. Textura fermă, asemănătoare cu cea a cărnii,  şi gustul relativ neutru permit ca seitanul să fie utilizat în diferite reţete, în care adoptă cu uşurinţă gustul alimentelor. Seitanul poate fi fiert, pus pe grătar, preparat la cuptor cu foarte multe condimente şi sosuri de la care primeşte gust.

În sine o cocă cu făină la care se adaugă apă (ca pentru pâine), seitanul se poate prepara foarte uşor chiar şi acasă. Rezultatul obţinut ar trebui să fie un produs lipicios şi dens care poate fi pregătit în numeroase moduri. Pentru că atunci când este fiert, seitanul are o culoare apropiată de gri, se recomandă utilizarea unui sos colorat pentru a-i îmbunătăţii aspectul. Când este preparat pe grătar, seitanul se potriveşte perfect cu aroma condimentelor orientale, cum ar fi curry.

De cele mai multe ori, seitanul este preferat de către vegetarieni sau de către persoanele care ţin post pentru că textura şi consistenţa sa amintesc de carne: este dens, dar în acelaşi timp, în funcţie de modul în care este gătit, se topeşte în gură. Astfel, pregătit în diferite combinaţii şi utilizând numeroase condimente, seitanul poate reda gustul de carne de pui, vita sau chiar porc. Îl puteţi astfel adăuga în mâncărurile cu legume, salate, supe sau chiar paste.

Dar este seitanul o alegere sănătoasă?

Pentru vegetarieni, acest aliment este o sursă extraordinară de proteine: 90 de grame de seitan conţin 20 de grame de proteine, cantitate asemănătoare cu cea pe care o regăsim în carne (90g carne de pui conţin 25 de g proteine, iar 90g carne de vită conţin 21g proteine). Astfel că, seitanul este o sursă de proteine vegetale chiar mai bună (şi mai gustoasă) decât tofu .În ceea ce priveşte numărul caloriilor, seitanul poate fi comparat cu carnea slabă: 90g seitan conţine 130 calorii. Pentru că nu conţine grăsimi saturate, acest aliment este excelent şi pentru persoanele care vor să slăbească. Dintre alţi nutrienţi importanţi, amintim vitamina C, vitamine din grupa B şi fier.

Seitanul poate fi şi cumpărat din magazinele de specialitate (unde îl găsiţi sub formă de pudră) şi sau chiar din supermarket-uri, în conservă, semipreparat cu diferite ingrediente şi sosuri.

 

Comentariul tau