Uleiul de argan: Descopera care sunt beneficiile acestuia pentru piele, par si metabolism

Data: 21.01.2014
Uleiul de argan: Descopera care sunt beneficiile acestuia pentru piele, par si metabolism

Uleiul de argan este un ulei extras din samburii arborelui Argania Spinosa, care creste aproape exclusiv in sud-vestul Marocului. Folosit de secole de catre localnici pentru a trata diferite afectiuni ale pielii, uleiul de argan a intrat de ceva vreme si in atentia producatorilor de cosmetice, fiind apreciat ca un remediu de valoare in tratarea tenului acneic, gras, a eczemelor sau psoriazisului, fiind un excelent hidratant, cu efecte anti imbatranire.

Uleiul preparat pentru consum alimentar ofera de asemenea numeroase beneficii, avand un efect antiinflamator, hepatoprotector si de reducere a colesterolului.

Varietatea comestibila este preparata din samburi atent selectionati, usor prajiti, are o culoare aramie si un gust de aluna. Uleiul de argan folosit pentru infrumusetare este preparat din samburi care nu sunt prajiti si are o culoare aurie.

Ulei de argan cosmetic

Uleiul de argan aplicat pe piele are o activitate anti sebum, echilibrand tenul gras si acneic. Actiunea sa antiinflamatoare se dovedeste eficienta in tratarea unor afectiuni precum eczemele sau psoriazisul, in timp ce combinatia dintre efectele sale antioxidante si hidratante contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si la prevenirea imbatranirii acesteia.

Uleiul poate fi folosit si pentru intarirea firului de par si a unghiilor casante gratie continutului sau ridicat de acizi grasi ce imbunatatesc structura proteinelor fara a ingrasa.  Hraneste radacinile, repara varfurile deteriorate si ajuta la o ingrijire mai usoara a coafurii.

Multiplele sale beneficii se datoreaza continutului de peste 80% de acizi grasi nesaturati (in special oleic si linoleic) si a conentratiei extrem de ridicate de tocoferol (vitamina E). Ca exemplu, uleiul de argan contine 620 mg de tocoferol per kg, in timp ce uleiul de masilne doar 320 mg. Tocoferolul este o molecula cu semnificative efecte antioxidante si de combatere a radicalilor liberi.

Uleiul mai contine o serie de ingrediente cu efect medical cum ar fi carotenul sau materiile nesaponificabile.

Ulei de argan alimentar

Consumul de ulei de argan alimentar ofera la randul sau beneficii importante de sanatate. Date epidemilogice au indicat ca acesta poate oferi protectie impotriva cancerului de san, prostata, pancreas sau colorectal.

Bogat in acizi Omega-6 nesaturati, uleiul de argan asigura sanatatea sistemului cardiovascular, reduce nivelul colesterolului, tensiunea arteriala si are un efect hepatoprotector.

Studiile au demonstrat eficienta acestuia si in scaderea rezistentei la insulina, ceea ce ii ofera o activitate antidiabetica.

Pentru a beneficia de multiplele sale efecte pozitive, terapeutii recomanda consumul a 15-30 de grame (1-2 linguri) de ulei de argan pe zi, negatit (in dressing pentru salate, etc.).

Aici puteti citi despre 5 moduri de a utiliza cu succes uleiul de argan.

Foto: Avi Paz

Comentariul tau