8 Martie, Ziua internațională a femeii

Data: 08.03.2013
8 Martie, Ziua internațională a femeii

Astăzi este o zi frumoasă de primăvară, în care ne luăm un răgaz să urăm un sincer LA MULȚI ANI tuturor doamnelor și domnișoarelor. Vă dorim o zi superbă în care să radiați de fericire și frumusețe, să aveți parte de multe flori și cadouri minunate și să nu uitați nicio clipă cât de speciale sunteți!

Știați că ziua femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 februarie 1908 în Statele Unite ale Americii, în urma unor proteste legate de  condițiile grele de muncă, organizate de angajate din industria textilă?! Doi ani mai târziu, la Copenhaga, Internaționala Socialistă stabilea o zi internațională a femeii, fără a-i da o dată exactă.

Mai târziu, pentru a milita pentru dreptul femeiilor de a munci, a vota și a candida pentru funcții publice, s-au organizat marșuri de proteste în Elveția, Danemarca, Austria și Germania, pe data de 19 martie 1911, dată care avea să simbolizeze prima zi internațonală a femeii. Între 1913 -1914, ziua de 8 martie a fost considerată o zi de protest a femeilor împotriva Primului Război Mondial, aceste proteste s-au desfășurat în mai multe țări din Europa. Aceleași mecanisme de protest au fost adoptate și în Rusia, când în 8 martie (ultima sâmbătă din februarie, conform calendarul gregorian) au organizat protestul pentru ”pace și pâine”, iar 4 zile mai târziu urmau să-și primească dreptul la vot.

Datorită acestor demersuri, în 1945 se semnează Carta Națiunilor Unite, care este primul acord internațional pentru egalitatea dintre bărbați și femei. Iar în anul 1975, pentru prima dată, ONU sărbătorește Ziua Internațională a Femeii, pe data de 8 martie.

Așadar, de mai bine de 100 de ani, 8 Martie a avut o însemnătate deosebită pentru femeile de pretutindeni. De aceea, indiferent de forma în care este sărbătorită această zi, ea trebuie să fie un prilej în plus de a aprecia femeile speciale din viața noastră.

Doamnelor, dominșoarelor, astăzi este ziua voastră, iar noi vă urăm LA MULȚI ANI!

 

 

Comentariul tau