Apa de cocos – sursă de energie naturală

Data: 29.07.2013
Apa de cocos – sursă de energie naturală

Nuca de cocos este un fruct care are multe proprietăţi nutriţionale şi utilizări alimentare, din acesta obţinându-se lapte, zahăr şi chiar ulei. Mai puţin cunoscută este apa de cocos, o băutură naturală delicioasă, cu un gust dulce-amărui şi aromă de nucă de cocos. Cu un conţinut ridicat de vitamine şi enzime, această băutură este considerată un excelent energizant natural, fiind consumată atât de sportivii de performanţă, cât şi de persoanele care au descoperit beneficiile pe care apa de cocos le oferă organismului. Mai mult, apa de cocos conţine şi compuşi organici care stimulează creşterea şi dezvoltarea sănătoasă, motiv pentru care poate fi introdusă cu succes şi în alimentaţia copiilor.

Apa de cocos nu trebuie confundată cu laptele de cocos. Cel din urmă se obţine din pulpa nucii de cocos care este mărunţită şi apoi presată, rezultatul fiind o substanţă consistentă de culoare albă. Apa de cocos este un lichid transparent pe care îl găsim în interiorul nucilor de cocos verzi (apare şi în interior nucilor de cocos coapte şi uscate, dar în cantităţi mici). Spre deosebire de laptele de cocos, care conţine şi grăsimi saturate, apa de cocos conţine mai puţine calorii (aproximativ 45 calorii/ceaşcă, pe când o ceaşcă de lapte de cocos conţine 500 calorii).

Din păcate, nucile de cocos verzi lipsesc din supermarket-urile din ţările care nu au o climă exotică, dar apa de cocos poate fi găsită în magazinele bio sau poate fi comandată de pe site-urile specializate. Noi am găsit câteva beneficii pe care apa de cocos le oferă şi pentru care vă recomandăm să o consumaţi din când în când:

  • datorită conţinutului ridicat de electroliţi de potasiu, calciu şi magneziu, apa de cocos este un bun hidratant pentru organism (în urmă cu 50 de ani, apa de cocos era folosită pentru pacienţii extrem de deshidrataţi, pe post de lichid intravenos)
  • enzimele bioactive din apa de cocos fac din aceasta o băutură benefică pentru digestie şi metabolism
  • apa de cocos este o băutură energizantă naturală, datorită coţinutului mare de minerale şi vitamine
  • consumată constant, apa de cocos ajută la menţinerea sub control a diabetului zaharat
  • datorită proprietăţilor anti-virale, anti-fungice şi anti-microbiene, apa de cocos luptă cu succes împotriva viruşilor care cauzează diferite boli sau afecţiuni
  • apa de cocos întăreşte sistemul imunitar, eliberează PH-ul şi reduce riscul de cancer
  • având un conţinut mic de calorii, această băutură este recomandată în cazul curelor de slăbire şi ajută persoanele care doresc să slăbească
  • înlocuieşte cu succes băuturile energizante (care în general conţin mult zahăr) consumate de sportivi.

Dacă intenţionaţi să încercaţi apa de cocos, aceasta poate fi consumată simplă, după efort fizic, dar şi în diferite reţete de smoothie-uri, shake-uri sau deserturi din fructe.

 

 

Comentariul tau